Beslenme

Bebeklerin Asla Hayır Diyemeyeceği Yemekler

Bebeklerin Sevdiği Yiyecekler;

  • Muz
  • Avokado
  • Elma
  • Tatlı Patates
  • Havuç
  • Yoğurt
  • Mango
  • Tavuk
  • Şeftali
  • Kırmızı et
  • Bal kabağı

Bebeğiniz altı aylık veya daha büyük olduğunda katı gıdayla beslenmeye geçiş yapabilir. Et, meyve ve sebze püreleri gibi belirli yiyecekler, altı aydan önce de kademeli olarak verilebilir. Bebeğiniz küçük bir mideye sahip olduğundan fazla yemek yiyemez, bu nedenle ihtiyacı olan besin maddelerini alabilmesi için diyetinin bol miktarda protein, vitamin, sağlıklı yağlar ve mineralleri içerecek şekilde oluşturulması gerekir. Yeme becerilerine uygun şekilde hazırlandığında, genellikle, bebek mısır gevreği, püreler, tek bileşenli sebze yemekleri, meyveler ve et çeşitleri bebeğiniz için lezzetli ve besleyici yiyeceklerdir. Ancak, hangi gıdaları ne zaman tanıtacağınıza veya bebeğiniz için hangi yiyeceklerin en iyisi olduğuna karar veremiyorsanız doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.

Bebeklerin yeni yiyecek ve lezzetleri keşfetmeleri ile başlayan damak tadı eğitimi oldukça sabırlı olmayı gerektirir. Araştırmalar, bebeklerin en az sekiz veya dokuz kez tattıkları bir yiyeceği daha fazla yeme eğilimine sahip olduklarını gösterir. Ancak birçok ebeveyn, bebeği belirli bir gıdadan hoşlanmadığında üç veya beş denemeden sonra vazgeçer. Tıpkı yürüme, konuşma, okuma ve yazmada olduğu gibi çocuklar iyi beslenmeyi öğrenebilir ancak bu, zaman alır ve herkes aynı seviyede öğrenmez. Bebeklerin katı gıdalara geçtikleri dönemde yaşadıkları deneyimler, uzun vadede sevdikleri ve sevmedikleri gıdaları belirlemede etkilidir. Uzun vadeli araştırmalar, bebeklik döneminde oluşan yeme alışkanlıklarının çocukluk, ergenlik ve hatta yetişkinlik boyunca yiyecek seçimleri üzerinde etkili olduğunu gösterir.

Hem besleyici hem de lezzetli bir beslenme düzeni oluşturmaya yardımcı bebeklerin sevdiği yiyecekler listesinden siz de faydalanabilirsiniz.

Bebeklerin Sevdiği Yiyecekler

Bir yaşından itibaren, bebeğinizin diyetindeki anne sütünün büyük bir kısmının yerini katı yiyecekler alır. Bu dönem, bebeğinizi birçok farklı gıdayla tanıştırdığınız, yiyecekleri onun yiyebileceği formda ve ilgi çekici bir şekilde sunduğunuz ve bebeğinizi kendi kendini beslenmeye teşvik ettiğiniz bir dönemdir. Bebeğinizin diyetine onun severek yediği, aynı zamanda, ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlayan besleyici özellikleri taşıyan, hazırlaması kolay ve lezzetli gıdaları dahil etmek istersiniz. Örneğin, avokado sağlıklı yağlar içerir, muz potasyumla yüklüdür. Et çeşitleri protein deposudur, yoğurt sağlıklı kemik ve diş gelişimini destekler. Tatlı patatesler ve bal kabağı, harika beta-karoten kaynaklarıdır. İşte hem besleyici hem de bebeklerin sevdiği yiyecekler olarak kabul edilen lezzetlerden bazılarını sizin için listeledik!!

Muz

Yumuşak, ezilebilir ve çiğnemesi kolay muz, neredeyse her bebeğin ilk yiyeceğidir. Muz; sindirim sağlığını destekleyen lif içeriğinin yanı sıra, sürekli enerji veren karbonhidrat bakımından da zengindir. Soyulması kolay doğal ambalajı sayesinde taşınabilir bir bebek maması sayılır. Hızlı şekilde püre haline getirilebilir, hareket halindeyken bebeğin kendi kendine yemesine uygundur Bebeğiniz büyüdükçe muzu soteleyebilir, diğer meyvelerle karıştırılabilir, kahverengi pirinç, sıcak mısır gevreği gibi daha taneli yiyeceklerle birleştirebilirsiniz.

Avokado

Avokado; C, K vitamini ve folat dolu, besin açısından zengin bir meyvedir. Bebeğinizin diyetine dört ila altı aylıkken dahil edebileceğiniz sağlıklı yağlar içeren avokado, bebeğin özellikle ilk yıllarında hızla devam eden beyin gelişimine destek olur. Avokado, bebeğin yağ ihtiyacını karşılamanın en lezzetli yollarından biridir. Avokado hazırlamanın kolay yollarından biri onu muzla karıştırıp ezmektir. Bu tada siz de ortak olmak isteyebilirsiniz.

Elma

Elma, bebekler için de lezzetli ve besleyici bir meyvedir. Sindirimi kolay bir gıda olan elma, içerdiği besin maddeleri bakımından zengin olmanın yan ısıra, tek başına da son derece lezzetlidir. İçeriğinde bulunan antioksidanlara ek olarak, lif bakımında zengin olduğundan bebeklerde sindirimin düzenlenmesine yardımcı olur. Bol C vitamini taşıyan elma gibi meyveleri püre haline getirip kahverengi pirinç gibi demir içeriği yüksek gıdalarla birleştirebilirsiniz.

Tatlı Patates

Bebeklerin sevdiği yiyecekler söz konusu olduğunda tatlı patates, listelerin ilk sıralarında yer alır. Tatlı patatesin besin değeri oldukça yüksek ve tadı doğal olarak lezzetlidir. Serbest radikalleri temizleyen antioksidan maddeler içerir. Birçok bebek, doğal tatlı lezzeti nedeniyle tatlı patatesi diğer sebzelere tercih eder. Tatlı patatesler pişirilip ezildiğinde, katı gıdaya yeni başlayan bebekler için bile yemesi kolay, pürüzsüz bir püre haline gelir.

Havuç

Havuç, ona turuncu rengini veren bir antioksidan türü olan büyük miktarda beta-karoten içerir. Beta-karoten vücutta A vitaminine dönüşerek büyüme sırasında ve göz sağlığı üzerinde etkin rol oynar. Havuçları pişirmek, şekerli olan doğal lezzetini daha fazla ortaya çıkardığından, onu tatlı seven bebekler için daha çekici hale getirir. Bebeğiniz için havuç hazırlarken yumuşayana kadar piştiğinden emin olmanız tavsiye edilir. Püre haline getirebilir, tek başına veya bal kabağı gibi sebzelerle birleştirebilirsiniz.

Yoğurt

Yoğurt, bebeğinize sağlıklı kemik ve diş gelişimi için temel önemde olan kalsiyum, protein ve fosforu sağlar. Sütün fermantasyonu ile üretilen yoğurt, içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığını destekler. Bebeklerin diyetlerinde yağa da ihtiyaçları vardır, bu nedenle az yağlı veya yağsız yoğurt yerine tam yağlı yoğurdu tercih etmeniz önerilir. Ayrıca şeker oranı yüksek aromalı yoğurtlardan da uzak durmanız tavsiyeler arasındadır.

Mango

Altı ila sekiz ay arasında bebeğinizin diyetine ekleyebileceğiniz mango, A vitamini bakımından zengindir. Göz sağlığı ve bağışıklık için faydalı olan mango, hazırlanması kolay ve bebekler için lezzetli bir gıdadır. Tatlı aroması bulunan tropik meyve, basitçe bir çatalla püre haline getirilip farklı sebzelerle veya organik yoğurt ile karıştırılabilir ya da tek başına tüketilebilir. Bebeğiniz kendini beslemeyi öğrendiğinde, motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olmak için mangoları ince ince doğrayıp parmak gıdası olarak da kullanabilirsiniz.

Tavuk

Tavuk, vücudun yiyeceklerden enerji almasına yardımcı olmak için kullanılan protein ve B6 vitamini bakımından zengin bir gıdadır. Mükemmel bir demir kaynağı olan tavuk eti aynı zamanda, riboflavin, niasin, B6 vitamini ve çinko bakımından da zengindir. Bebeğinizin tavuk etini rahat şekilde yiyip yutabilmesi için etin pürüzsüz bir doku oluşturduğundan emin olana kadar püre haline getirmeniz gerekir. Bebeğiniz tavuğun tadını tek başına sevmiyorsa, onu en sevdiği bir meyve veya sebzeyle birlikte sunabilirsiniz.

Şeftali

Şeftali bol miktarda potasyum ve A vitamini içerir, bu nedenle küçük bebekler için harika bir yiyeceği oluşturur. Tamamen olgunlaşmış bir şeftali oldukça yumuşak hale geldiğinden, herhangi bir pişirme işlemi uygulamadan kolayca ezilebilir veya püre haline getirilebilir. Şeftalilerin hem tatlı hem ekşi lezzeti genellikle bebeklerin ilgisini ve beğenisini toplar.

Kırmızı et

Kırmızı et, kırmızı kan hücrelerinin vücuda oksijen taşımasına ve beyin gelişimine yardımcı olan, kolay emilen bir demir formu sunar. Daha küçük bebekler eti püre kıvamında yiyebiliyorken, çiğneyebilen daha büyük bebekler iyi pişmiş, ince doğranmış etleri tüketebilir. Hem bebek hem çocuk menülerinde favori gıdalardan biri olan köfte türü etler de bebeğinize ihtiyacı olan demiri sağlayabilir.

Bal kabağı

Bebekler bal kabağının tatlı tadına bayılır. Bal kabağı; antioksidan beta-karoten, C vitamini, potasyum, lif, folat, B vitaminleri ve hatta bazı omega-3 yağ asitlerinin sağlıklı dozlarını içerir. Bal kabağını yumuşayana kadar buharda pişirebilir veya kaynatabilirsiniz. Ardından, pürüzsüz olana kadar püre haline getirerek tek başına ya da farklı gıdalarla birlikte bebeğinizin damak tadına sunabilirsiniz.

Balık

Somon gibi yağlı balıklar, beyin gelişimini, göz sağlığını ve bağışıklık sistemini destekleyen yağda çözünen vitaminler ve esansiyel yağlar açısından zengin besinleri oluşturur. Ayrıca, mezgit veya morina balığı gibi beyaz etli balıklar bebeklerin oldukça ihtiyaç duydukları protein takviyesini sağlayabilir. Bazı bebeklerde alerjik reaksiyona neden olabileceğinden bebeğinize balık menüsü hazırlamadan önce çocuk doktorunuza danışmanız uygun olur.

Doğru zamanda tanıştırıldıklarında ve diğer besleyici gıdalarla birlikte sunulduğunda, birçok yiyecek bebeklerin mutlu ve sağlıklı büyümelerine yardımcı olur. Bebeğinizin sevdiği güvenli, besleyici, yemesi kolay gıdaları öğrenmek, öğün hazırlığı veya atıştırmalık seçiminde yardım almak için bu listeden faydalanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir